G Türü Belgeler Nelerdir? Nasıl Alınır?

G Türü, G1, G2, G3 Yetki Belgeleri Nasıl Alınır?

G türü belgeler eşya veya kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Çalışma şekline göre 3 türe ayrılır. Yurtiçi eşya acenteliği yapacaklara G1, yurtiçi ve/veya uluslararası eşya acenteliği yapacaklara G2 ve yurtiçi ve/veya uluslararası kargo acenteliği yapacaklara G3 yetki belgesi verilir.

G Türü Belge Alma Şartları Nedir?

G türü yetki belgesi almak isteyenler oda kayıt olmak zorundadır. G1 ve G3 yetki belgesi için başvuranların, 20.000 TL, G2 yetki belgesi için 30.000 TL işletme sermayesine sahip olmaları gerekmektedir. G türü belge almak isteyenlerden en az 20 m2’lik kapalı ve bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları beklenmektedir. Bu şart için Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığının ilgili bölge müdürlüğü yetki belgesi düzenlenmeden önce yerinde denetim yapmaktadır. Yeni belge için müracaat edenlerden başvuruları alınmakta ve sonraki günlerde verilen adrese gelerek uygun metrekareye sahip olunup olunmadı kontrol edilmektedir. Yetki belgesi yenileme sürecinde ise önce işlem yapılmakta denetim yenileme sonrasında yapılmaktadır. Bu açıdan ilk defa yetki belgesi alacaklar bir süre beklemek durumunda kalmaktadır.

İşyeri denetimi adresin doğru olup olmadığı ve 20 metrekarelik şartı sağlayıp sağlamadığının tespiti için yapılmaktadır. Bunun için oda kayıt belgesindeki adresle kira kontratındaki adresin birebir uyumlu olduğu kontrol edilerek müracaat edilmeli. Oda kayıt (faaliyet belgesi) belgesindeki adresle kira kontratındaki adresin farklı olması durumunda bu durumun düzeltilmesi istenilebilmektedir. Aynı şekilde kapı numarasının da evraktakilerle uyumlu olması sağlanmalıdır. Değişmiş ise uygun numara takılmalıdır.

G1 yetki belgesi sahipleri en fazla 10 adet firmayla olmak üzere, sadece L1, N1, N2 ve/veya K1 yetki belgesi sahipleriyle acentelik sözleşmesi yapabilir. G2 yetki belgesi sahipleri en fazla 10 adet firmayla olmak üzere, sadece C2 ve/veya L2 yetki belgesi sahipleriyle acentelik sözleşmesi yapabilir. G3 yetki belgesi sahipleri en fazla 2 adet firmayla olmak üzere, sadece M2, P1 ve/veya P2 yetki belgesi sahipleriyle acentelik sözleşmesi yapabilir.

G Türü Belge Ücretleri Ne Kadar?

G1 ve G3 yetki belgesi ücreti (2020 yılı) 6.066 TL G2 yetki belgesi ücreti 9.099 TL dir. Büyükşehir olmayan illerde il merkez ilçesi dışındaki ilçe, belde, kasaba ve köylerde faaliyette bulunacaklara indirimli belge verilir. İndirimli G3 yetki belgesi almak isteyenlerden sermaye veya işletme sermayesi şartı aranmaz ve yetki belgesi ücretinde % 75 indirim uygulanır. Bu durumda kişilere G3* (yıldızlı) yetki belgesi 1516 TL olarak düzenlenmektedir.

Yetki belgesi almak için oda kayıt belgesi (faaliyet belgesi), kira kontratı veya mülkiyet ise tapu fotokopisi ve kimlik/iletişim bilgileri tam yazılı bir yetki belgesi talep dilekçesiyle bağlı olunan bölge müdürlüğüne müracaat edilmelidir.

Kaynak: Karayolu Taşıma Yönetmeliği 6/6 md, 13/6 maddeler.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık