M Türü Belge Nedir?

M Türü, M1 ve M2 Yetki Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

Karayolu taşıma yönetmeliğinde kargo işletmecisi şöyle tanımı yapılmıştır. En fazla yüz kilogramı geçmeyen küçük boyutlu koli, sandık, paket gibi parça eşyayı teslim alarak gönderilene ulaştırmak amacıyla yükleme, boşaltma, depolama, istifleme, aktarma ve teslim gibi hizmetlerini yapan, yaptıran ve bundan doğacak sorumluluğu üstlenen kişi şeklinde tanımlanmıştır. M türü yetki belgeleri ticari amaçla tarifeli olarak kargo işletmeciliği yapacak bu kişilere verilir. İl içinde kargo işletmeciliği yapacaklara M1 yetki belgesi, yurtiçi ve uluslararası yapacaklara M2 yetki belgesi verilmektedir. Dağıtım (kurye) işletmeciliğini anlattığımız (P1 ve P2 yetki belgesi) yazımızı okumak için tıklayın.

M Türü Yetki Belgesi Şartları

M1 yetki belgesi için en az, 3 birim taşıtla asgari kapasiteye sahip olmaları ve 25.000 TL sermayeye sahip olması, Merkezinde veya merkezinin bulunduğu il sınırları içinde şube olarak tescil edilmiş en az 200 m2’lik kapalı ve yükleme, boşaltma, aktarma, istifleme, tasnif, etiketleme ile depolama gibi hizmetlere elverişli yapı ve donanımda, trafiği engellemeyen ve eşya taşımaya mahsus taşıtların yanaşıp yükleme, boşaltma yapabileceği bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olması istenilmektedir.

M2 yetki belgesi  için en az, 30 birim taşıtla asgari kapasiteye sahip olmaları ve 250.000 TL sermayeye sahip olması Merkezinde veya şubesinde en az, 400 m2’lik kapalı ve yükleme, boşaltma, aktarma, istifleme, tasnif, etiketleme ile depolama gibi hizmetlere elverişli yapı ve donanımda, trafiği engellemeyen ve eşya taşımaya mahsus taşıtların yanaşıp yükleme, boşaltma yapabileceği bağımsız bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olması istenilmektedir. M2 yetki belgesi almak isteyenler bunlara ek olarak merkezi, şubesi veya acenteliği şeklinde 7 coğrafi bölgede ve her bir bölgede en az 3 ilde olmak üzere örgütlenmelidirler.

M türü belge sahipleri merkezinin veya şubesini olmadığı yerlerde G türü belge sahipleriyle acentelik sözleşmesi imzalayarak kendi adlarına çalışma yaptırabilirler. Bunun için geçerli bir G türü (G1 yetki belgesi, G2 yetki belgesi, G3 yetki belgesi) belge sahibiyle anlaşmak gerekiyor. E devlet üzerinden karşılıklı muvafakat ve acente ekleme işlemi neticesinde acente kargo firması adına çalışma yapabilir hele gelecektir.

Gerek M1 gerekse M2 yetki belgesi şubesi için yukarıda belirtilen mekan özelliklerine hazin en az 20 m2’lik kapalı alana sahip bir taşınmazın kullanım hakkına sahip zorunludur.

M türü yetki belgesi almak isteyenlerin talebine karşılık ilgili bölge müdürlüğü alan şartının sağlanıp sağlanmadığını kontrol edeceklerdir. Uygun ise sonrasında belge düzenlenecektir. Yetki belgesi ilk başvuru yapanların işlemleri denetim sonucuna göre yetki belgesi alırken yenilenecek belgelerde yenileme işlemi sonrası uygunluk denetimi yapacaklardır.

M2 yetki belgesi sahipleri, en az birer adet (bir adet ODY bir adet ÜDY) üst düzey yönetici ve orta düzey yönetici,  M1 yetki belgesi sahipleri en az bir adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olması istenilmektedir. Yetki belgesi düzenlendiği tarih itibari ile 6 ay mesleki yeterlilik belgesi istenilmemektedir. 6 ay sonrası ise mesleki yeterlilik belgesi yoksa idari para cezası düzenlenmektedir.  (2020 yılı mesleki yeterlilik belgesi cezası 1.083 TL dir)

M1 Ve M2 Yetki Belgesi Ücretleri Ne Kadar?

M türü yetki belgelerinde 2020 yılı yetki belgesi ücretleri, M1 yetki belgesi ücreti 30.333 TL iken M2 yetki belgesi ücreti 227.502 TL dir. Buna ek olarak yetki belgesine kaydedilecek her bir araç için 454 TL taşıt kartı ücreti ödenecektir. 

Kaydedilecek Araçlarda Aranan Şartlar

M türü yetki belgesine eşya taşımaya mahsus ticari taşıtların yanı sıra ticari otomobiller ile ticari veya hususi iki tekerlekli motorlu araçlar da kaydedilebilir. Ancak asgari kapasite hesabında iki tekerlekli araçlar dikkate alınmaz. M1 ve M2 yetki belgesine kaydedilecek taşıtlardan, asgari kapasiteyi sağlayacak sayıda özmal taşıtların ilk başvuru ve faaliyet süresince 20 yaşından büyük olmaması şarttır. Bu şart sağlandıktan sonra 20 yaşından büyük araçlar yetki belgesine kaydedilebilir. Ancak tonaj hesaplanırken bunlar hesaba dahil edilmezler.

M1 yetki belgesine özmal taşıt sayısının 2 katını geçmemek üzere ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıtlar kaydedilebilir.

M2 yetki belgesine, yurtiçi taşımalarında kullanmak üzere özmal taşıt sayısının 5 katı, uluslararası taşımalarında kullanmak üzere de 2 özmal taşıtına karşılık 1 adet ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş sözleşmeli taşıt kaydedilebilir. Toplam sözleşmeli taşıt sayısı özmal taşıt sayısının 5 katını geçemez. M1 ve M2 yetki belgesi sözleşmeli taşıt kullanım oranı hesabında diğer sözleşmeli araç kaydedilebilen belgelerin (C2 yetki belgesi, L2 yetki belgesi, D2 yetki belgesi gibi) aksine belgede kayıtlı kayıtlı her özmal taşıta karşılık yukarıda belirtilen oranda araç kaydedilebilir. Diğer belgelerde özmal araç cinsine karşılık aynı cins (özmal kamyona karşılık sözleşmeli kamyon / özmal çekiciye karşılık sözleşmeli çekici) sözleşmeli araç kaydedilir.

Gerekli Belgeler  Nelerdir?

Başvuru Dilekçesi

Sahip ortak ve yöneticilerin T.C. Kimlik numaraları (dilekçede belirtilebilir, bu kişilerin adli sicilleri kurum tarafından buna göre alınacaktır)

İmza Sirküsü aslı (talep halinde aslı iade ediliyor)

Ticaret Odası Faaliyet Belgesi (Belgede Taşımacının Ünvanı, Adresi, Kayıt Tarihi, Çalışma Konusu / İştigali, Sermayesi ve Firma ortakları Yazılı Olacak)

Tüzel kişiliklerde KEP adresi

Kuruluş dahil Ticaret Sicil Gazetesi (sistemden temin edilebilir ise istenilmeyecektir)

Taşıta ait ruhsat bilgisi (plaka ve seri numarası dilekçeye yazılabilir)

Kira kontratı veya tapu fotokopisi (yukarıda belirtilen niteliklerde M1 için en az 200 m2’lik M2  için en az 400 m2’lik   alan istenilmektedir.

Kaynak: Karayolu Taşıma Yönetmeliği, md 14 /10, md 24/1-f, 25 / 1-e, md / 40

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık