U-ETDS Veri Girişi İçin Yetkili Tanımlama

Edevlet Üzerinde U-etds Hizmetleri

Ulaştırma Bakanlığınca kimi yetki belgesi sahiplerinden bazı verilerin bakanlık sistemine kaydedilmesi zorunlu kılınmıştı.  Bu yazımızda U-ETDS verilerinin nasıl girileceği anlatılmaya çalışılmıştır.

U-etds sistemine veri girişi birkaç farklı şekilde yapılabilir. Edevlet hizmeti kullanarak ve web servis kullanılarak veri girişi yapmak mümkündür. Web servisi sistemi, Bakanlık anlaşması ile kendi arayüzü üzerinden tek tek veya tek seferde birden fazla veri gönderimi sağlayan üçüncü şahıslara ait sunulan hizmetin ücretli olduğu web siteleridir. Bir diğer ise bizimde anlatacağımız edevlet üzerinden veri gönderim işlemidir.

Gerçek kişiler (şahıs firmaları) bölge müdürlüklerinden herhangi bir işlem yapmadan doğrudan edevlet hizmetini kullanarak işlem yapabilirler. Tüzel kişiliklerde (firmalar) ise bölge müdürlükleri yetkili tanımlanmış olması lazımdır.

Veri girişini belge sahibi / bölge müdürlükleri yetkili tanımlanan firma yetkilisi veya edevlet üzerinden firma çalışanı, muhasebecisi v.s. yetkilendirilerek Bakanlığa başkaca bir başvuru olmaksızın yapılabilir.

U-Etds Kapsamında Kimler Veri Göndermek Zorundadır?

A1, A2, B2, D2, C2, C3K1, K3, L1, L2, N1, N2, R1, R2, T1 ve T2 yetki belgesi sahipleri verileri göndermek zorunda olan mükelleflerdir.

Veri Girişi İçin Operatör Tanımlama (başka bir kişinin veri girişi için yetkilendirilmesi)

Bu adresten edevlet sistemine giriş yapılır. Kurumlardan Ulaştırma Altyapı Bakanlığı bulunarak linke tıklanır. Bakanlığın hizmetlerinden U-ETDS İşlemleri altında Uetds Operatör Tanımlama İşlemleri linkine tıklanır. Bu noktada firma yetkilileri sonunda Tüzel Kişi yazan linki şahıs firması olanlarda sonunda Gerçek Kişi yazanı seçmelidir.

Bu aşamada kişinin yetkilisi olduğu kaç firma varsa tamamı işlem yapmak üzere listelenecektir. Hangi firma üzerinde işlem yapılacaksa o satır sonunda bulunan Seç butonuna tıklanır.

Gelen sayfada firma adına kaç tane veri girişi için yetkilendirilmiş kişi varsa listelenecektir. Veri girişi yapılması istenmeyen kişiler bu aşamada silinebilir. Böylece bir daha veri girişi yapamazlar. Operatör eklemek için Operatör Ekle butonuna tıklanır.

Veri girişi için yetkilendirilecek kişinin T.C. numarası yazılarak Kimliği Kontrol Et butonuna tıklanarak kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık