1. Anasayfa
  2. Karayolu Taşıma

Kamyonet Kantara Girmeli midir?

Kamyonet Kantara Girmeli midir?

Ulaştırma Bakanlığı uhdesinde olan yük ve yolcu taşımacılığı denetimleri işi için birçok ilin giriş ve çıkışlarında yol kenarı denetim istasyonu yani kantar çalışmaktadır. Yolcu taşımacılığında belge kontrol ve araç içi (fazla yolcu, biletsiz yolcu, güvenlik önlemlerine aykırı taşıma vs) denetimleri kantarlarda yapılırken yük taşımacılığında belge ve tonaj kontrolü yapılmaktadır. Gerek hususi yük gerekse ticari yük taşıyan veya yük / yolcu taşımacılığı için imal edilmiş tüm araçlar kamyon, açık / kapalı kasa kamyonetler, çekiciler ve römorkları, otobüs ve minibüs cinsi araçlar yük denetim istasyonlarına / kantarlara girmek zorundadır.

Yolcu taşımalarında araç tonajını kontrol etmek gibi bir amaç yoktur. İstasyona alınan araç denetlemesi yerin uygun olması ve kameralarca kayıt edilmesinden kaynaklıdır. Yük taşımalarında ise istasyon içerisinde bulunan platform aracılığıyla araç ve aracın yük miktarı tespit edilerek tonajın aşılmasın durumunda cezai işlem uygulanmaktadır.

Hangi araçlar kantara girmelidir?

Kamyonet Nedir? Denetim İstasyonuna / Kantara Girmek Zorunda Mı?

Kamyonetlerde tıpkı kamyon veya çekici gibi yük taşımak için imal edilmiş araçlardır. Yasal olarak yük taşımak üzere imal edilmiş 3.500 kg ve altı taşıtlar kamyonet olarak tanımlanır. 3.500 kg üstü taşıtlarda kamyon olarak isimlendirilir. Yük taşıyan bu araçlar yük taşıma ile ilgili kurallara uymak zorundadır. Yetki belgesi, SRC veya tonaj sınırlarına uymak gibi kurallar kamyonetlerde de geçerlidir.

Karayolları Genel Müdürlüğü denetim istasyonları işletmeye başladıktan sonra kamyonetleri kantara almamak gibi bir yöntem uyguladı. Bununla ilgili bir yazı yazarak kamyonetleri kantara alınamayabileceği! gibi bir yazı yazdı. Denetim personeli bu içeriği tam anlaşılamayan yazıyı baz alarak kamyonetlerin kantara girmeyeceğini duyurdu ve uyguladı. Ancak ortaya çıkan bu uygulama mevzuata uygun değildir. Kamyonette olsa girmek zorundadır. Duruma göre görevli personel uyarıları dahilinde kantara girmeden de yola devam edilebilir.

Kantara / yol yük denetim istasyonlarına; kamyonetiniz boş da olsa girmeniz gerekir. Kamyonetlerin; kantara girmesi yönünde uyarı levhaları istasyon öncesi bulunmakta ve girmeyen araç plakası ile araç sahiplerine kaçtı cezası uygulanmaktadır.

Şahıslara Ait Hususi Doblo Connect Caddy Berlingo Partner Fort Transit Kantara Girer Mi?

Yük taşıma işini şahıs ya da şirket yapabilir. Yapılacak iş türüne göre K1, K2 vs. belgeler bulunmaktadır. Ruhsatta kullanım amacı bilgisi “Ticari” veya “Hususi” yük nakli olabilir. Belge almak zorunluluğu ticari nitelikte olmayan yük taşınan kamyonetlerde olmamasına rağmen tonaj konusunda durum farklıdır. Esasında tüm araçlar ruhsatta belirtilen kapasite sınırlamalarına uymakla mükelleftir. Denetim noktaları yük taşıma araçlarının kontrol noktalarıdır. Kapalı değilse kamyonet tipi taşıtlar mutlaka istasyona / kantara girmeli ve görevlilerin talimatlarına göre hareket edilmelidir. İster şahıs ister şirket kapalı veya açık kasa ruhsatta kamyonet yazan tüm araçlar kantara girmelidir.

Kantara Girmezsem Ne Olur? Kantara Girmeme Cezası Ne Kadar? 

Karayolları yol kenarı denetim istasyonlarına girilmemesi halinde 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu madde 65/4’den (2022 yılı için; 3.339 Türk Lirası) idari para cezası düzenlenir.

Yol kenarı denetim noktalarında işaret, ışık, ses veya görevlilerin içeri gir veya dur ikazına rağmen tartı / ölçü / denetim kontrolüne girmeden seyrine devam edenlere (madde 65/43.339 TL idari para cezası uygulanır. 

Verilen 3.339 Türk Lirası kantardan kaçma cezasını cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde anlaşmalı ödeme noktalarında ödemeniz halinde %25 indirim yapılarak 3.339 TL yerine 2.504 TL olarak ödenecektir.

Bazı sürücüler girişte görevli / işaretçi olmaması sebebiyle “beni içeri yönlendirmediler devam edebilirim” düşüncesiyle yola devam etmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki denetim istasyonlarına yaklaşırken birkaç yüz metre mesafede içeri girilmesini belirten trafik levhaları / işaretleri bulunmaktadır. Bu levhalar işaretçi yerine geçmektedir.

Kaynak: Kty, Trafik Kanunu 65/4 md.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir